31 de maig 2007

RCTV: l'èxit d'una gran trola


Fins a quin punt una mentida mil vegades repetida esdevé una veritat?

Els mitjans de comunicació de masses acaben de retre un sentit homenatge al gran innovador en les arts de propaganda que va ser Joseph Goebbels.

El context. El president electe de Veneçuela des de 1998, que ha anat revalidant la presidència en eleccions on ha aconseguit repetidament un immens suport electoral, en conteses electorals avalades per la comunitat internacional, el president de Veneçuela, dèiem, Hugo Chávez, ha retirat la concessió d'emissió a la cadena de televisió privada Radio Caracas Televisión.

Ipso facto, just després que es sabés la notícia una onada d'indignació ha omplert les pàgines, les ones hertzianes i els píxels dels mitjans occidentals. Uns mitjans que han titllat la mesura de dictatorial en el que s'ha presentat com un autèntic i aberrant atac a la llibertat de premsa.

Segons es desprèn de la informació dels mitjans, RCTV era l'últim bastió que resistia contra el govern, ja que Chávez ha aconseguit que li siguin afins la resta dels mitjans de comunicació veneçolans.



1. No obstant resulta que és el govern qui té la potestat de concedir les llicències de televisió a qui estimi convenient. En aquest cas, la no-renovació de la llicència a RCTV respòn a la seva estreta implicació en el cop d'estat contra Chávez de l'11 d'abril de 2002. Només cal recordar els espais cedits gustosament als líders de la temptativa colpista per tal d'animar els manifestants a marxar contra el palau presidencial. Com va afirmar el mateix dia un dels alts càrrecs implicats en el cop, "les nostres armes han estat els mitjans de comunicació, i vull aprofitar l'ocasió per felicitar-vos".
Quan Chávez però va aconseguir sortir-se d'aquest 23-F veneçolà i va tornar al poder, els canals comercials no van cobrir la notícia i es van dedicar a passar pel·lícules. Aquesta pràctica que a alguns ens pot recordar el tractament mediàtic que TVE va fer de l'11 al 14 de març a Espanya, i que consisteix en no informar durant un període de crisi nacional perè allò que passa no t'agrada, a Veneçuela i a Amèrica del Nord viola el què és un requisit per operar en l'espai radioelèctric. En aquest sentit, encara és estrany que s'hagi esperat cinc anys a què acabés la llicència per tancar RCTV.

2. I l'atac contra la llibertat de premsa? I l'al·levosia censora del tirà Hugo Chávez?
Es veu que és absolutament falsa la informació que ja no queden mitjans que s'escapin al control del Govern. De fet, és una mentida com una catedral. Vegem una carta firmada conjuntament perl Nobel Adolfo Pérez Esquivel, l'escriptor John Pilger, l'analista internacional Tony Benn, l'escriptor i periodista Tariq Ali i l'acadèmica Julia Buxton i que va ser publicada al The Guardian del 27 de maig. En la carta afirmen que: no hi ha censura a Veneçuela, país on el 95% dels mitjans de comunicació es troben en mans de l'oposició, amb cinc canals de televisió en mans privades, que controlen el 90% del mercat.

Valorant aquestes dades el que està clar és que hem estat víctimes d'una presa de pèl considerable per part dels nostres mitjans. Ja sigui per nocturnitat, com per incompetència, diaris, ràdios i televisions s'han fet eco d'una notícia que ja d'un principi estava viciada d'una càrrega ideològica que la falsejava des de l'inici. La notícia era que Chávez castigava l'actitud de RCTV durant el cop no concedint-li la renovació de la llicència. No que havia acabat amb la llibertat de premsa a Veneçuela!

Una reflexió final: Hugo Chávez és un escolanet al cantó de José Luis Rodríguez Zapatero. Mentre que Chávez no ha renovat la llicència d'una televisió, al nostre benvolgut estat, quan s'implanti arreu la TDT i arribem a l'apagada de la senyal analògica, totes les televisions a qui no s'hagi concedit llicència en digital (la majoria) desapareixeran. El cas és que a les comunitats governades pel PP totes les llicències han anat a raure a mitjans afins... pel que ZP n'és responsable. No és això un atac a la llibertat d'expressió molt més frontal que el de RCTV?

Goebbels 1 - Descartes 0

_____

Més info: Aquí i aquí

5 comentaris:

  1. Si ja ho anomenen "el règim de Chávez"! Ja només els hi falta copiar a la seva benvolguda RCTV i començar a parlar "d'hordas chavistas". Oh un link al grupos! I un altre a Rebelion! Ooooooooh!!! Preciós!

    ResponElimina
  2. Ei,....tot l'scrit m'´s familiar,...hehehehe!!! Només felicitar-te per totel que dius, per com enfoques la notícia i especialment per la reflexió final sobr la tdt,....

    apa,....salut i ens veiem dilluns per enllestir el grupo risa!!!

    ResponElimina
  3. Goebbels al segle XXI seria el puto amo

    ResponElimina
  4. És cert que en molts aspectes una mentida repetida 1000 cops esdevé veritat, però aquí hi ha una variant important, qui ho diu? i la posició que ocupa? Goebbels i Chávez s'han usat de la seva posició de poder per dur-ho a la pràctica. Evidentment, si ho fem tu o jo, ves a saber on ens haurien enviat.

    ResponElimina
  5. Ehm, el Chávez no ho ha utilitzat per dur a la pràctica, sinó els mitjans de comunicació d'aquí, que han venut la idea que a Veneçuela Chávez controla tots els mitjans, quan el 95% estan en mans de l'oposició. ;)

    ResponElimina