05 de febrer 2008

Formigues


La última vegada que veus a una persona, en vida em refereixo, rarament és com hauries desitjat que fos. Recordes que vas passar pel seu costat li vas dir hola, com va i adéu i vas desaparèixer. I al cap d’un mes et diuen que ja no hi és. També passa que la idea de mort l’entenem com un procés, més lent o més ràpid, que t’arrabassa poc a poc la vida. Sempre relacionem la mort amb el dolor –físic i psíquic- i amb la derrota després d’una guerra per mantenir el més valuós que tenim. Això és així perquè la vida és la cosa més valuosa que tenim i que pugui desaparèixer en un instant és quelcom que sempre ens ha de corprendre. Alguns diran que aquesta reflexió és estúpida. Quan camines pel tros i, sense fixar-t’hi, aixafes una formiga i la mates a l’instant, la formiga no ha tingut temps ni de plantejar-se la seva mort. Però no podem concebre el fet de ser nosaltres les formigues, o el que ens envolten, i que qualsevol ens pugui aixafar en una mil·lèssima part de segon sense donar-nos temps a concebre el nostre final. I tanmateix, és ben bé així: al cap d’un mes, et diuen que ja no hi és.

Pel Ruben, que a banda de saber-se tots els pobles de més de mil habitants del planeta, era un dels personatges més autèntics de la facultat de Lletres de la UdL.

2 comentaris:

  1. Carpe diem, amic meu, carpe diem!! Els llatins sí que tenien les idees molt clares...molt em temo que la societat consumista, en aquest sentit, s'ha perdut pel camí!

    PD.- Condolacions, però és així de trista la vida.

    Cuida't!

    ResponElimina
  2. No sé qué decirte... Pero tú me has hecho recordar que cada vez que ves a alguien nunca sabes si vas a volver a hacerlo. Hace un par de años ya, también se nos fue un compañero de la facultad de un día para otro y me sorprendió recordar perfectamente la última vez que había hablado con él más allá de un "hola" o "adiós". Irónicamente creo que me supo tan amarga como el café al que me invitó aquel día en la (horrible)cafetería de Historia mientras me decía que yo tenía nombre de reina de Suecia. Tenía más de 70 años pero una cosa así siempre te hace pararte a pensar. Lo malo es que luego somos como somos y enseguida volvemos a creernos del todo inmortales, mirando a la muerte desde lejos como si de verdad supiésemos a ciencia cierta que está lejos.
    Lo siento.

    ResponElimina