18 de novembre 2007

¿La vanguardia de qué?

Voltava Gaziel com a corresponsal de La Vanguardia per Europa quan un bon home, no recordo si suís o suec, li pregunta:

- Em podria explicar de què és avantguarda el seu diari?

El suís, qui sap si suec, era home llegit i d'època, i ja s'imaginava que el diari en qüestió deuria ser una espècie de pamflet polític dels espanyols surrealistes, futuristes, feixistes, comunistes, o vet a saber què. Però heus ací que el pobre d'en Gaziel arruga el front i no sap ben bé què respondre-li.

Ajudarem al pobre d'en Gaziel a donar resposta a aital qüestió. Imaginem-nos que en una reunió entre els màxims responsables de diferents països, el teu cap d'Estat -que potser no ha estat elegit per les urnes- increpa a un altre -que potser sí que ho ha estat- i el fa callar. Com reaccionaria demà la premsa lliure del teu propi país?


És l'avantguarda del Borbó, que lloa al monarca quan calla -per la seva equanimitat democràtica- i surt en tromba a defensar-lo quan rellisca. Torna, XIX, torna.

1 comentari:

  1. Bé, crec que el títol correspon a que en un principi el diari era el "Organo del Partido Constitucional" (el que seria després el partit liberral). Puto LittleWillie, mira el que em fa apendre...

    ResponElimina